Voor wie?

Voor wie?
Je kunt bij mij terecht voor allerlei (coachings)vragen op zowel privégebied als op het werk; dit heeft vaak een wisselwerking op elkaar. Het kan zijn dat je met onverwerkte emoties of gebeurtenissen zit die je moeilijk kunt dragen. Ook kun je moeite ervaren met je energiebalans, je draai te vinden in je nieuwe functie of vindt je het lastig om voor jezelf op te komen. Je kunt een ziekte of beperking hebben wat invloed heeft op je werkprestaties en waar je mee geconfronteerd wordt. Rouw en verlies klinkt misschien zwaar en als een taboe, maar is veel breder dan alleen overlijden. Ook andere onderwerpen mogen aandacht krijgen en kunnen laagdrempelig worden benaderd zonder daarbij te kort te doen aan dat wat er speelt. Hierdoor is coaching toegankelijker dan je wellicht op het eerste gezicht dacht. Je kunt stress ervaren, even niet weten welke kant je op wilt of hebt behoefte aan verandering, tips of een frisse blik op jouw situatie.

Wat valt er onder rouw en verlies?
Verliezen doen zich voor in alle levensfasen en kunnen rouw tot gevolg hebben.  Rouw is geen ziekte, het is een gezonde reactie op verandering en  wordt niet voor niets ‘rouwarbeid’genoemd. Het is hard werken om verliezen te kunnen dragen en te integreren in het leven. Voorbeelden van verliezen zijn:

  • Verlies van verstandelijke en/of fysieke mogelijkheden zoals ziekte, beperking of tijdelijke kwetsbaarheid
  • Ziekte van een dierbare (mantelzorg)
  • Verlies van structuur, balans en ‘de zin van het leven’
  • Verlies van toekomstdromen of idealen
  • Scheiding
  • Miskraam of ongewenste kinderloosheid
  • Traumatische ervaringen
  • Verlies van bezittingen door bijv. een brand of vanwege schulden
  • Overlijden van een dierbare
  • Verlies van baan of  het krijgen van een andere functie bij reorganisatie
  • Verlies van zelfvertrouwen, status en eigenwaarde
  • Verlies van sociaal netwerk.

Door verliezen mee te maken kunnen er (onbewust) diverse klachten ontstaan, die overigens vaak normaal zijn maar die helaas door de hulpverlening niet altijd correct worden gelinkt aan ‘rouw en verliesreacties’. Deze klachten hebben meestal negatieve invloed op werkprestaties waardoor verzuim op de loer ligt. Denk hierbij aan stress, piekeren, heftige emoties, onzekerheid, depressiviteit, terugtrekkend gedrag of juist overdreven vrolijk ‘lijken’, slapeloosheid, verslavingen, schulden, ‘workaholic’, moeheid, vergeetachtigheid, pijnklachten, ademhalingsproblemen of pijnlijk gevoel op de borst.

Werkgerelateerde verliezen: verlies van baan of andere functie bij reorganisatie
Wat men soms vergeet is dat verlies van baan of andere functie ook een rouwproces op gang kan brengen.  Ontslag of reorganisatie kan een grotere impact hebben dan dat tot nu toe werd aangenomen. Werk is immers identiteitsbepalend, geeft ‘gevoel er toe te doen’ en biedt structuur en (financiële) zekerheid.

Rouw en verlies bij werknemers met een ziekte of beperking
Werknemers die een ziekte of beperking hebben, hebben soms het gevoel dat zij niet voor ‘vol’ worden aangezien. Ze ervaren minder begrip op de werkvloer en moeten voor hun gevoel harder hun best doen dan een werknemer die gezond is.  Ook kan het moeilijk zijn om open te zijn over je ziekte of beperking, waardoor er miscommunicatie, verkeerde verwachtingen en onzekerheid ontstaat.
Wel moet er gezegd worden dat er gelukkig ook veel positieve ervaringen zijn te noemen over zeer betrokken organisaties!

Naast theoretische kennis over rouw, diverse beperkingen, ziektebeelden en wet- en regelgeving, zet ik ook mijn ervaringsdeskundigheid in om tot duurzaam resultaat te komen.
Ik begeleid zowel leidinggevende als werknemer bij een rouw-en verliessituatie.